X-men: Apocalypse

De superheldenfilms vliegen ons de laatste tijd om de oren, maar de echte X-menliefhebbers hebben na het nieuwe deel toch al enige tijd zitten uit te kijken.

Verhaal
In het Oude Egypte van 3600 v.Chr. wordt het rijk geregeerd door een machtige mutant genaamd En Sabah Nur (Oscar Isaac, o.a. Ex Machina. Door zijn tirannieke bewind is hij niet erg geliefd en terwijl er een transformatieproces plaatsvind in de piramide komen er mensen tegen hem in opstand en wordt hij begraven in de piramide. Na de gebeurtenissen van Days of Futere Past leidt Charles Xavier (James McAvoy, o.a. Atonement) met veel succes zijn school met mutanten. Erik Lehnsherr/Magneto (Michael Fassbender) heeft zich in de anonimiteit teruggetrokken in Polen waar hij een gezinnetje heeft gesticht.

De ogenschijnlijke vrede die heerst tussen mutanten en mensen komt op spanning te staan als CIA-agente Moira McTaggart (Rose Byrne, Troy) getuige is van een ceremonie in een ingestorte piramide in Caïro waarbij En Sabah Nur weer tot leven wordt gewekt, de mutant die ook wel bekend staat als Apocalypse. Hij gaat al snel opzoek naar een kleine groep machtige mutanten die hem kan bijstaan in zijn strijd voor een nieuwere en betere wereld. Hierbij wordt ook Magneto gerekruteerd door Apocalypse. Hierdoor komt hij weer tegenover Professor X te staan die vecht voor een wereld waar mutanten en mensen gezamenlijk in kunnen leven.

Oordeel
Het verhaal van deze nieuwste X-menfilm oogt in het begin wat dunnetjes, maar het ontwikkeld zich al vrij snel tot een behoorlijk verhaal. Waar vaak bij dit soort films vrij platte karakters het doek domineren is er veel aandacht geweest om bij diverse personages van voldoende emotionele lagen te voorzien. Echter, de acties van Magneto laten soms qua achtergrond wat te wensen over. Het enige karakter dat niet ontkomt aan de stereotypering is de Apocalypse zelf, maar voor het eerst hebben we te maken met een superschurk die de wereld wilt vernietigen. Ook de special effects zijn met veel zorg gedaan. Het oogt erg realistisch en ook de toevoeging van 3D was bij deze film ook alles behalve dan vervelend. Opnieuw laat Michael Fassbender zien dat hij één van de betere acteurs van zijn generatie is en ook verdient Sophie Turner (Jeane Grey) een speciale vernoeming. Ze zette met veel geloofwaardigheid haar personage neer. Ondertussen zijn we toch weer erg benieuwd naar het vervolg.

Eindoordeel: 7,5

Plaats een reactie

+ 16 = 21