Murder on the Orient Express

De boeken van de Britse schrijfster Agatha Christie zijn wellicht een van de meest verfilmde boeken ter wereld. Kenneth Branagh’s Murder on the Orient Express is alweer de vierde film van dit boek.

Verhaal

Detective Hercule Poirot (Kenneth Branagh, o.a. My Week With Marilyn) is in Jeruzalem om een diefstal aldaar op te lossen, maar als hij eenmaal klaar is met de zaak wordt hij alweer weggeroepen naar Engeland voor een volgende zaak daar. Poirot heeft echter de behoefte aan een welverdiende vakantie en besluit een ritje op de Orient Express te nemen naar Londen. Aldaar heeft zich een exclusief gezelschap verzameld, waaronder de Russische prinses Dragomiroff (Judi Dench).

Tijden de rit wordt Poirot door de Amerikaanse zakenman Terry Ratchett (Johnny Depp) benaderd om voor een vergoeding hem tijdens de reis in de gaten te houden. Deze wijst hem daarop vriendelijk af. Op een nacht wordt de Orient Express gedeeltelijk ontspoort door een sneeuwlawine, maar op die volgende ochtend doet Poirot de ontdekking dat Ratchett is overleden aan meerdere steekwonden. Hij wordt vervolgens belast met het oplossen van de moord waarin blijkt dat niet iedereen zegt wie hij is.

Oordeel

De nieuwste Murder on the Orient Expres-film voegt weinig toe aan het originele verhaal, behalve een paar kleine wijzigingen omtrent personages voor de nodige diversiteit. Agatha Christie heeft een tijdloos verhaal geschreven wat zich anno 2017 nog steeds laat lenen voor een goede verfilming en Kenneth Branagh, die ook de regie deed, weet recht te doen aan het verhaal. Branagh is instaat om mooie tegenstellingen in de film te creëren en weet de film met een goede dosis luchtig te houden.

Met interessante camerashots vanuit bovenuit de trein is hij instaat om mooi invalshoeken te geven. De sterrencast van de film (ook Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe en Derek Jacobi spelen mee) en zij weten de film op het juiste niveau te brengen. B-acteurs hadden de gelaagdheid in de film wellicht minder vorm kunnen geven. De snor van Branagh is inmiddels berucht en een vervolg ligt al op de tekentafel.

Eindoordeel: 8

Plaats een reactie

59 − 52 =