In the Heart of the Sea

Zoals de titel al doet vermoeden speelt deze film zich inderdaad af op zee. Regisseur Ron Howard probeert met deze film het en historische ware verhaal achter Moby Dick te vertellen.

Verhaal
De schrijver Henry Melville (Ben Whishaw, o.a. Spectre) is opzoek naar de laatste overlevende van de walvisvaarder de Essex en komt uit bij de oude Thomas Nickerson (Brendan Gleeson, o.a. Troy). Na enige aansporingen van zijn vrouw gaat Nickerson overstag en verteld Melville het verhaal van de Essex. In zijn getuigenverslag maken we kennis met de zeeman Owen Chase (Chris Hemsworth, o.a. Thor). Hij krijgt van de maatschappij op Nantucket het bevel om op de Essex te gaan varen en terug te keren met een vol ruim aan walvisolie.

Het blijkt al snel niet te boteren tussen Chase en zijn kapitein George Pollard (Benjamin Walker, o.a. Abraham Lincoln: Vampire Hunter). Ondanks dat het schip averij oploopt tijdens een storm op zee zetten de mannen toch door en gaan ze op walvisjacht. Als ze tijdens hun reis een klein dorpje in Ecuador aan doen horen ze daar de verhalen van Spaanse zeelieden over een megawalvis die ver in de Stille Oceaan woont en de mannen besluiten op jacht te gaan, zonder te beseffen dat de walvis misschien sterkers is dan zij.

Oordeel
Er is in de film veel aandacht gestoken in de details en dat komt goed ten uiting in de camerabeelden. Het onderwerp leent zich natuurlijk heel sterk voor prachtige zeilbeelden en ook het harde leven op zee komt goed in beeld. Het is geen film die zich leent voor diepgaande gesprekken en het moet zich vooral hebben van zijn spektakel. De vertelvorm van de film voor het verhaal zorgt ook voor de nodige voorspelbaarheid wat de spanning niet ten goede komt. Desalniettemin is In the Heart of the Sea een mooie film over de Amerikaanse walvisvaart.

Eindoordeel: 7,5

Plaats een reactie

94 − 90 =