Woman in Gold

Met de film Woman in Gold kwam regisseur Simon Curtis met zijn tweede speelfilm. Deze film gebaseerd op waargebeurde feiten ging in première op het Internationale Filmfestival van Berlijn.

Verhaal
We maken in de film kennis met de Oostenrijkse Maria Altmann (Helen Mirren, o.a. The Queen) die sinds WO2 in Californië woont. Na de dood van haar oudere zus komt ze in het bezit van een paar brieven van haar zus waardoor ze erachter komt dat het familiefortuin tijdens de oorlog door de Nazi’s in beslag zijn genomen. Daaronder bevond zich ook het beroemde Portret van Adele Bloch-Bauer I van de schilder Gustav Klimt. Een schilderij waar Maria zelf ook persoonlijke herinneringen aan heeft omdat haar tante de geportretteerde is.

Door een nieuwe wet in Oostenrijk besluit ze haar familiebezit terug te claimen. Hierbij schakelt ze de hulp in van Randol Schoenberg (Ryan Reynolds, o.a. Blade: Trinity) een advocaat en vriend van haar familie. Samen met hem reist ze naar Wenen om de kunstwerken terug te krijgen. In Wenen wordt ze in haar strijd bijgestaan door Hubertus Czernin (Daniel Bruhl, o.a. Goodbye Lenin), maar ze slaagt niet in haar opzet. Eenmaal terug in Amerika weet Schoenberg een manier te vinden om de Oostenrijkse regering aan te klagen in de rechtbank.

Oordeel
De film weet je eigenlijk van het eerste moment beet te pakken. Je raakt al snel betrokken bij het verhaal van de wat spitsvondige Maria Altmann, die zeer sterk wordt neergezet door Helen Mirren. Het Duitse accent dat ze zich voor deze film heeft aangemeten komt zeer natuurlijk over. In de film wordt het verhaal afgewisseld met flashback van Maria’s jeugd in Oostenrijk. Meestal komen flashbacks niet ten goede van de snelheid van het verhaal, maar ze hadden hier een duidelijk en dienend karakter en voegt net die laag toe aan de film dat alles met elkaar verbind. Het heden met het verleden. In de film worden de nodige diepere thema’s aangesneden. Eigenlijk kan ik vooral positief zijn over deze film, toch kan er een kleine kanttekening geplaatst worden. Het einde was misschien iets te zoet. Mijn voorspelling: de film zal absoluut de nodige Oscarnominatie’s binnenslepen.

Eindoordeel: 9

https://www.youtube.com/watch?v=jDWEocg1ZVs

Plaats een reactie

22 − 14 =