The Angels’ Share

Een paar jaar geleden verraste Ken Loach met de grote historische dramafilm The Wind That Shakes the Barley. Ook met Looking for Eric schiep hij een klein meesterwerk. Het was even wachten op zijn nieuwste film en die kwam er in het najaar van 2012: The Angels’ Share.

Verhaal
De film speelt zich af in het Schotse Glasgow en volgt de belevenissen van de jongen Robbie (Paul Brennigan). De film begint met dat de hoofdrolspelers hun taakstraf krijgen toegewezen in de rechtzaal voor hun vergrijpen. De taakstraf wordt uitgevoerd onder de leiding van Harry (John Henshaw). Tijdens het uitvoeren van de straf krijgt Robbie het bericht dat zijn vriendin op het punt staat om te bevallen.

Als Robbie in het ziekenhuis aankomt wordt zijn aanwezigheid daar niet op prijs gesteld door de familie van zijn vriendin. Met een paar rake klappen wordt hem dit duidelijk gemaakt. Onder leiding van Harry maakt Robbie kennis met de wereld van de whisky, die hem al snel betovert. Op zijn beurt introduceert hij de whiskey in het leven van zijn mede-delinquenten.

Door het toenemende interesse van de delinquenten neemt Harry hen mee naar een whiskyproeverij in Edinburgh. Hier ontpopt Robbie zich tot een ware kenner en verneemt hij kennis van het beste vat whisky dat bestaat en dat op het punt staat geveild te worden binnen een paar weken. Door de aanhoudende persoonlijke problemen in Glasgow ontstaat er in het hoofd van Robbie een stoutmoedig plan wat hem kan afhelpen van al zijn problemen…

Een beeld uit de film met de hoofdrolspelers.
Een beeld uit de film met de hoofdrolspelers.

Oordeel
Met The Angels’ Share heeft Ken Loach opnieuw een prachtige film gemaakt. Loach is een meester in het neerzetten van zware sociale problemen die een belangrijk onderdeel van de film vormen. Daarnaast is de film ook doorspekt van de flauwe Britse humor dat de film goed behapbaar maakt. De film is opgenomen op prachtig locaties die het verhaal recht doen, van de grimmige straten in Glasgow tot de prachtige heuvels van het Schotse landschap. Daarnaast is er in de film ook gekozen voor goede muziekdat recht doet aan het verhaal.

Plaats een reactie

+ 46 = 56