The Grand Budapest Hotel

De regisseur Wes Anderson, bekend van Moonrise Kingdom was al enkele jaren bezig met een groot omvangrijk project. Hij zou namelijk het script schrijven naar een boek van Stefan Zweig. Dat resulteerde in de film The Grand Budapest Hotel.

Verhaal
De film speelt zich af in een fictief Oost-Europees land en het verhaal wordt verteld door een schrijver uit dat land. Hij neemt de kijker mee naar zijn jeugd toen hij nog een beginnend schrijver (Jude Law, o.a.Sherlock Holmes) was en een bezoek bracht aan het in verval geraakte Grand Budapest Hotel. Daar raakt hij aan de praat met de eigenaar Zero Moestafa (F. Murray Abraham, o.a. Amadeus) en deze vertelt de schrijver het verhaal hoe hij aan het hotel is gekomen.

In zijn jonge jaren was Moestafa (Tony Revolori) piccolo in het hotel onder de hoede van de markante conciërge Gustave H. (Ralph Fiennes, o.a. An English Patient). Moestafa wordt de protegée van deze conciërge en vergezeld deze na de begrafenis van een goede oude vriendin van Gustave, een gravin. Gustave blijkt zelfs in haar testament voor te komen en hij erft een kostbaar schilderij. Dit zeer tot ongenoegen van de erfgenaam van de gravin, Dmitri, (Adrien Brody, o.a. King Kong).

Gustave besluit het schilderij met behulp van Moestafa te stelen en te verstoppen. Tijdens een latere reis wordt Gustave opgepakt wegens moord op de gravin. Hierop besluit Moestafa zijn vriend en leraar te bevrijden en diens onschuld te bewijzen.

Oordeel
De effecten en de locatie’s waar de film bij is opgenomen zjn mooi en goedgelukt. Ondanks dat het een komedie is tovert de film slechts enkele minzame lachjes op je gezicht. Door de luchtige manier waarop het verhaal verteld wordt heb je wel in de gaten dat het een komedie is. Het niveau van de film wordt enigszins op peil gehouden door het acteerwerk van Ralph Fiennes en de debutant Tony Revolori.

1 gedachte over “The Grand Budapest Hotel”

  1. “Het niveau van de film wordt enigszins op peil gehouden door het acteerwerk van Ralph Fiennes” Hiermee suggereer je dat de rest van de film geen hoog niveau had, wat ik zelf niet vind. Het zat bomvol met cynische clichés en satire op de moderne film. Erg goed geschreven, een van Wes betere werken vind ik zelf.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

6 + 1 =