Frozen

Ook dit jaar bracht filmstudio Disney rond de feestdagen traditioneel getrouw een animatiefilm uit: Frozen. In 3D welteverstaan, want elke zichzelf respecterende tekenfilm ‘springt’ tegenwoordig uit het bioscoopscherm. Gelukkig zijn de extra euro’s die je bij de kassa moet neertellen, het dubbel en dwars waard.

Koude die ieder hart verwarmt
Het verhaal draait rondom het onbezonnen prinsesje Anna, dat al jaren probeert te begrijpen waarom haar oudere zus Elsa haar buitensluit en doet alsof zij niet bestaat. Wat Anna niet weet, is dat Elsa bijzondere toverkrachten bezit waarmee ze alles in ijs kan veranderen. In haar vroege jeugd ziet Elsa haar vermogen om te toveren als een zegen, maar na een ongeluk waarbij Anna bijna om het leven komt, neemt de angst bezit van Elsa.

Wanneer het koninklijk echtpaar komt te overlijden, zijn de zusjes al volledig van elkaar vervreemd. Toch worden ze weer bij elkaar gebracht door Elsa’s kroning. Tijdens een verhitte discussie met Anna weet Elsa haar krachten echter niet te beheersen. Haar handen vliegen door de lucht en voordat ze het beseft, heeft Elsa haar koninkrijk verdoemd tot een eeuwige winter.

Elsa vlucht de besneeuwde bergen in, maar Anna laat het er niet bij zitten. Het goedgeluimde, naïeve meisje sommeert haar kersverse verloofde om op het koninkrijk Arandelle te passen en gaat haar zus achterna. Onderweg ontmoet ze de ietwat onbehouwen Kristoff en zijn trouwe rendier met menselijke mimiek. Het tweetal besluit haar te helpen in haar zoektocht naar de geschrokken Elsa. Deze muzikale reis is doorspekt met humor, wijze levenslessen en onverwachte plotwendingen.

Conclusie: een heerlijke familiefilm
Frozen is een fijne film die geen moment verveelt. De kleintjes zullen ongetwijfeld onder de indruk zijn van de ranke figuurtjes die er op los zingen, maar de personages hebben ook genoeg diepgang om een volwassen publiek te boeien.

 

 

Comments are closed.