Denial

Het was een van de grootste rechtszaken tussen historici in de recente geschiedenis, de zaak Irving vs. Penguin Books / Lipstadt. Sinds enkele weken draait de film die over deze zaak is gemaakt in de bios.

Verhaal
Deborah Lipstadt (Rachel Weisz, o.a. The Constant Gardener) is hoogleraar Holocauststudies aan een Amerikaanse universiteit. Ze publiceert een boek waarin ze in gaat op de ontkenning van de Holocaust en bij de presentatie van dit boek wordt ze bezocht door de Britse historicus John Irving (Timothy Spall, o.a. Harry Potter) een van de Holocaustontkenners uit haar boek. Hij gaat met haar de confrontatie aan, maar zij weigert zelf dit gevecht te voeren.

Later wordt ze toch gedwongen om het gevecht alsnog te voeren in de rechtszaal omdat Irving haar voor het gerecht daagt wegens laster. Ze wordt door een groot advocatenteam bijgestaan dat onder leiding staat van Anthony Julius (Andrew Scott, o.a. Sherlock) en de advocaat Richard Rampton (Tom Wilkinson, o.a. Michael Clayton). Het team besluit dat de laster waaraan Lipstadt zich shuldig heeft gemaakt op waarheid berust en willen daarom in de rechtszaal een proces voeren over het feit dat de Holocaust wel plaatsvond.

Oordeel
Denial heeft een zeer sterke cast die dit verhaal op zeer geloofwaardige wijze vertolken. Rachel Weisz is in Hollywood een beetje uit beeld geraakt, maar ze weet op overtuigende wijze de bevlogen Lipstadt neer te zetten. Daarnaast heeft ze in deze film twee tegenspelers, namelijk Andrew Scott en Tom Wilkinson en levert sterke dialogen op. Hoewel een groot deel van de film in de rechtszaal plaatsvind zijn is de scene die plaatsvind in Auschwitz misschien wel de beste. Het levert de bepaalde spanning en tragiek op die de film nodig heeft.

De opzet van Denial is goed geslaagd en geeft een interessant inkijkje in het ontkennen van de Holocaust. Ze weten een gelaagd verhaal op goede overtuigende wijze te brengen. De close-up shots van de acteurs zorgen op het goede moment voor de juiste emotie. De film is niet voor iedereen weggelegd, maar zeker de moeite waard om te zien.

Eindoordeel: 7

1 gedachte over “Denial”

Plaats een reactie

81 − = 80